28. It's alright ma', I'm only bleeding

This is ground control to Major Tom.

Neddrogad av vårdcentralen. Avslagen och bedragen. Nedslagen i skolmatsalen. Hela dagen. Ont i magen.

Du log finurligt och berättade om en ung man som hette Robert. Han hade ett judiskt efternamn och var tydligen en jävel på gitarr. Han drömde om att någon dag kunna försörja sig på sin musik, men han förstod innerst inne att det skulle bli svårt.

This is ground control to Major Tom.

När Robert var i sina tonår så brukade han ta med sig sin gitarr och sitta utanför en musikstudios dörrar och spela. Han tittade storögt på artisterna som gick in och ut från lokalen. En dag kommer det där att vara jag.

Can you hear me, Major Tom?

Så fick han tillslut chansen. Han hade, tillsammans med några vänner, haft en liten spelning på ett ungdomshak. Efteråt hade han fått erbjudande om att spela in en skiva. En av låtarna han spelade in var "House of the Rising Sun", även om det är många som än idag tror att det är Animals som gjorde det först.

Can you hear me, Major Tom?

Unge Robert blev väldigt stor, väldigt snabbt. Han blev faktiskt så välkänd att stora musiker såsom Mick Jagger, Bono och Bruce Springsteen har kompat honom tillsammans med The Band.

Can you...

Robert Allen Zimmerman bytte bort sitt namn mot det mer stilrena Bob Dylan... och en legend var född.

Dylan väcker många känslor, men framför allt väcker han hopp. Kanske är det därför som jag valt att lyssna på honom just idag.

Dagens låttips: David Bowie - Song for Bob Dylan.

RSS 2.0